Akmağara Hasat Zamanı Röportajlı (2013)

Köyümüzde Mayıs'ın son günlerine girerken heryıla oranla bu sene gecikmeli olarak arpa ve buğday biçerleri şu an itibariyle biçiyor. Biçerdöverlerin tarlada çektiğim birkaç fotoğraf.


Köyümüzün genç çiftçilerinden Mehmet Naci ile gerçekleştirdiğimiz röportajda bize modern çiftçiliğin faydaları hakkında bilgiler verdi. Nacibeye röportajda yöneltiğimiz sorular.


- Naci bey Bu sene Arpa hasılatı nasıl oldu ve memnun musunuz?
 Geçen sene ile kıyasladığımızda bu sene biraz daha ürün iyiydi ama arpa taneleri zayıf ve rengi sararmıştı. Yağmur zamansız yağması ürünün verimliliğini ve kalitesini düşürdü. Kuru tarım yaptığımız için alababileceğimiz maksimuma yakın seviyedeydi. Halimize şükrediyor ve memnuniyetimi belirtmek istiyorum.

- Bu seneki Biçerdöverler geçmiş yıllara göre nasıl buldunuz?
   Teknoloji ilerledikçe tarımdaki makinalarda yenileniyor. Bu yenilenme tabiki biçerlere de yansıdı. Son sistem biçerlerle ürünlerimizi biçtik, yaptığımız analizlerde biçerlerin ürünleri süper denebilecek şekilde biçme işlemlerini gördük. Bu sene patoslu biçerlerle ürünlerin hasılatını gerçekleştirdik. Bu teknoloji sayesinde köyün saman ihtiyacı giderildi. Samanı incelediğimde arpa tanelerinin samanın içinde olmadığını gördüm, buda memnuniyerimizi artırdı.

-Akmağara Köyü Sulu tarım yöntemine (GAP) ne zaman geçecek, bunun hakkında herhangi bir duyum aldınız mı?
Net olmamakla beraber tabi çeşitli kaynaklardan duyumlar aldım. Duyumlarım gelecek yıllarda suyun köyümüze ulaşacağı yönünde haberler duydum ama yıllardan beri bu duyumları aliyoruz. Ne zaman kanallar köyümüze gelirse o zaman inanacağız. Anlayacağınız ortada net bir bilgi yok, en son Halhalli Tarım ve Gayrimenkul Zincirleri Ceo'su Hikmetoğlu Mehmet Halhallı'dan aldığımız bilgi 2 yıl sonra suyun geleceği yönünde...

Yorumlar

Yorum Gönder